Pálinka:Magyarországon a XIX. sz. utolsó negyedében kezd szerveződni a tudatos szesztermelés, az ipartámogatás és a szeszadó következményeként. 1900-ban létesül a Kassai, 1908-ban a Gödöllői Szeszkísérleti Állomás, majd 1918-ban a M. Kir. Erjedéstani Intézet, Budapesten a Herman Ottó úton. Az FM Fruktusz szervezésében rendezett gyümölcsfeldolgozó és pálinkafőző tanfolyamokat az Erjedéstani Intézet vezette. 1918-ban jelenik meg Szeszfőzés Gyümölcsökből, c. könyv, amely részletes, – ma is érvényes útmutatást ad, – a technológia teljességére. A tudományos erjedéstan II. Világháború előtti eredményei, – bár tudósaik, művelőik mára szinte elfeledettek, – ma is a mezőgazdasági ipar-, ipartörténet fő alkotói közé tartoznak. Az elméleti és gyakorlati tudomány kiemelkedő alakja, Dr. Hérics-Tóth Jenő. Könyvem e tudósnak kíván emléket állítani, az unoka bátorságával. Már a XX. század elején is voltak folyamatosan működő lepárlók, és aromatornyok, de megállapították, hogy: „Minden egyes lepárló egy-egy egyed (Dr. H-T.J.), mely ízleléssel, szaglással észlelhetően, eltérő terméket állít elő. Azt írja továbbá, hogy: Közvetlenül a cefréből, nagyon erős és egyúttal telt nemes zamattal telített szeszt főzni nem lehet. A legjobb párlat többszörös lefőzés útján készül. Ekkor módunkban van a legillatosabb részeket, másod-harmadminőségűeket, külön-külön felfogni és a nem egyenlő értékűeket elkülönítve értékesíteni.” Ez a Kisüsti Pálinka, a valódi Hungaricum. A fekete-címkés cseresznye, barna-címkés barack után, sok úton járunk – visszafelé –, a pálinkához, de egyszer majd eljutunk újra, a tradicionális technológiához és a régi minőséghez. Ehhez kíván a könyv a régiek tiszteletével és felidézésével segítséget adni. Plósz Sándor
| Ár: Eredeti ár: 1.600 Ft, Webáruház ár: 1.280,- |
Üzletünk címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 26.
E-mail: puskikiado@gmail.com
Telefon: +36 1 375 7763, +36 1 214 3905
Hétfő-Péntek 10-17