Püski Kiadó

Ugrás a Tartalomhoz »

Cégtörténet

Püski Kiadót 1939-ben alapította Püski Sándor először Magyar Élet Könyvkiadó néven. A kiadó főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza elsőkötetes szerzők alkotásainak a megjelentetésétől sem. A líra, a próza és a dráma műfajában is időt álló műveket adott ki, elég csak Erdélyi JózsefGulyás PálSinka IstvánSzabó PálTakáts Gyula és Tersánszky Józsi Jenő nevét megemlítenünk. Szám szerint is jóval több a forrásértékű tudományos, fontos ismeretterjesztő és a radikális politikai mondanivalót hordozó könyv a Magyar Élet-kiadványok összességében. László Gyula ősmagyarság-kutatási alapműve, Kodolányi JánosNémeth LászlóSzabó Dezső és Veres Péter tanulmánygyűjteménye is fémjelzi kiadói programját.

A Soli Deo Gloria (SDG) református ifjúsági egyesület balatonszárszói telepén 1943-ban rendezte meg az SDG-vel együtt a Magyar Élet-tábort. Az augusztus 23. és augusztus 29. között tartott szárszói találkozó a háborús idők egyik legjelentősebb politikai eseménye volt, amely egyben programadó tanácskozás volt a világháború utáni teendőkről. A kiadói munka mellett 1944-ben az ellenállást is szervezte.

A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték, egy év után szabadult. 1966-ban Erdei Ferenc, a Hazafias Népfront akkori főtitkárának közbenjárására kapott útlevelet. A házaspár 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Kitelepülésük után nagyon nehezen indult meg a munka, kezdetleges körülmények között, a lakásukról terjesztettek. Később előadókörutakat szerveztek Magyarországról meghívott művészekkel. 1974-ben vásárolta meg New York magyar negyedében, a 2. sugárúton az igen elhanyagolt állapotban lévő Corvin nevű kis könyvesboltot. 1975-ben hozták létre a Püski Kiadót, gondozásában az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. A Püski-Corvin Magyar Könyvesház – amelyet 1984-ben cserélt át a 82. utcában egy nagyobbra – a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált.

A Kiadó 1989-ben tért vissza Budapestre, ahol a Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örököseinek, gyűjtőhelyének számít. Az alapító munkáját később fiai, Püski László és Püski István, valamint unokái Püski Atilla és Püski Csaba segítették és folytatják. Könyvkiadói profiljuk a régi, a Magyar Élet Kiadó idején közreadott kiadványaikat ismét megjelentették, de újabb műveket is kibocsátanak, többek között Csoóri SándorFür LajosBíró ZoltánFekete GyulaNagy GáspárDöbrentei Kornél több művét.

A kiadó alapítója dr. Püski Sándor halála után fiai, Püski László és Püski István, valamint unokái Püski Atilla és Püski Csaba folytatja a munkát. Kiadónk célja változatlan, a könyvesboltunkban pedig megtalálhat minden olyan könyvet, amit magyarként érdemes elolvasni.

Püski Sándor és Ilus néni

Püski Sándor és Ilus néni    

Püski Sándor könyve

Püski Sándor könyve

Püski Kiadó - Szerb utcai bolt

 

 

 

A Szerb utcai bolt kivülről, 1940

                           

Püski Kiadó - 1943-as Szárszoi könferencia

1943-as Szárszoi könferencia 

Püski Kiadó - 1943-as könyvnap

1943-as könyvnap, Féja Géza és Veres Péter.

Irodalmi est Szabadkán, 1943.

Irodalmi est Szabadkán, 1943. Veres Péter,
Darvas József, Sinka István,

A Püski házaspár és Nagy István

Püski Kiadó - Budapesti könyvnap, 1941

Budapesti könyvnap, 1941, a Magyar Élet-Püski 
Könyvnapi sátra. Szabó Pálné, Zoltán Piroska, Püski 
Sándor, Móricz Zsigmond, Sinka István, Szabó Pál

 Püski Kiadó - A második New York-i bolt és galéria a 82. utca

A második New York-i bolt és galéria a 82. utca

 Püski kiadó - Megnyitó a galériában

Megnyitó a galériában

 Püski Kiadó - Szabó Dezső  szoboravatás, 1990

Újra itthon, Szabó Dezső

szoboravatás, 1990

 Püski Kiadó - Püski Sándor, Püski Sádorné, Püski István Mádl Ferenccel a 2001.

Püski Sándor, Püski Sádorné, Püski István
Mádl Ferenccel a 2001. Könyvhéten

 

                           

 
 
  • Gyors kiszállítás  GLS futárszolálattal
  • Hamarosan!!! Bankkártyás fizetés
  • Kérdése ven? Hívjon minket! +36 1 375 7763
  • Online kedvezmények! Vásároljon webshopunkban!

Tallózó
Információk
Elérhetőségeink

Üzletünk címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 26.

E-mail: info@puskikiado.hu

Telefon: +36 1 375 7763, +36 1 214 3905

Fax: +36 1 214 3905

Hétfő-Péntek 10-18

Szombat 10-13